Днес католическият свят чества Великден. Тържествената Великденска литургия на площад "Св. Петър" в Рим беше отслужена от папа Франциск пред десетки хиляди вярващи. След това той отправи благословията си "Urbi et orbi" -   "Към града ( Рим) и към света".

"Нека бързо поемем по пътя на мира и братството", обърна се предстоятелят на Римокатолическата църква към множеството на площад "Св. Петър". Той насърчи "доверието между хората, народите и държавите".

"Помогнете на възлюбения украински народ по пътя му към мира и излъчвайте вашата Великденска светлина към руския народ", каза папа Франциск.

Папа Франциск приветства присъстващите с: "Искам да кажа на всички с радост в сърцето – Честит Великден на всички”!

В обръщението си той посочи значението на Възкресение Христово като символ на живота и вярата между хората и народите. Подчерта, че трябва да се поеме пътя на разбирателството и мира, като на първо място това се отнася за народите на Украйна и Русия.

Папата обърна внимание на международната общност да направи всичко необходимо тази война да престане, така както и всички други конфликтни ситуации  по света, включително  да се възстанови диалогът между израелци и палестинци.

Поиска отговорност от всички за запазване на човешкото достойнство и права, на  демокрацията и мирното съществуване като се търси винаги пътя за доброто на хората. "Нека днес черпим енергията, за да продължим напред в доброто", е пожеланието на папа Франциск.