Насрочените в Кайро тази седмица руско-американски консултации по стратегическите настъпателни оръжия се отлагат. Това предаде “Комерсант”, като се позова на американското посолство в Москва и на руското министерство на външните работи.

От американското посолство са съобщили за “Комерсант”, че Русия едностранно се е отказала от консултациите и е обещала да предложи нови дати. От руското министерство на външните работи са потвърдили информацията, но не са посочили причините за отлагането. По-рано временно управляващата американското посолство в Москва Елизабет Руд заяви в интервю за агенция “Новости”, че президентът Байдън остава ангажиран с определянето на механизма, който ще замени Договора за стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му през 2026г.

"Ще продължим да водим дискусии в рамките на Двустранната консултативна комисия - механизма на Договора “Нов СТАРТ” и ще очакваме възможности за възобновяване на стратегическия диалог", каза Руд.

Двустранната консултативна комисия по руско-американския Договор за стратегическите настъпателни оръжия трябваше да заседава от 29 ноември до 6 декември в египетската столица Кайро. Очакваше се делегациите на Москва и Вашингтон да обсъдят взаимните си претенции по изпълнението на договора. 

Елизабет Руд каза още, че Съединените щати и Русия запазват двустранните канали за управление на рисковете, особено в ядрената сфера. По думите ѝ именно тези въпроси са обсъдили на срещата си в Анкара на 14 ноември директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.