Германското правителство ще отложи планираното повишение на цената на природния газ, предизвикано от намалените доставки то Русия. Това съобщават неназовани представители от правителството на Федералната република и Бундестага, цитирани от агенция "Ройтерс".

Повишаването на цените бе планирано, за да се покрият рязко покачилите се разходи на вносителите на синьо гориво, като се предвиждаше корекция нагоре да има и за тези потребители, които имат договори на фиксирана цена. Това обаче, оказва се, е основната пречка пред намеренията на германското правителство, тъй като около една четвърт от всички германци са на фиксирани договори.

Потърсен за коментар, германският енергиен министър е отказал да говори по въпроса. Плановете на Берлин бе официалното повишение да бъде обявено през август, но от чернова на проекторешение, с което разполага "Ройтерс", става ясно, че плановете се променят, като се предвижда цената да бъде коригирана на всеки три месеца с оглед на стойността на природния газ към момента.