ООН трябва да унищожи хиляди тонове некачествени храни, доставени, за да бъдат раздадени на оцелелите от опустошителното земетресение в Непал, заяви представител на непалското правителство.

Световната програма на ООН по прехраната раздаде над 6500 тона ориз, енергийни бисквити, варива и олио на над два милиона души в пострадалите райони. При проби, направени от непалското Управление по технология на храните и качествен контрол, е установено, че част от храната е „негодна за човешка консумация”.

Това включва храна, раздадена в едни от най-пострадалите райони – над 500 тона сушен грах, складиран в Непалгундж, и 6 тона ориз в Лапрак.

Според Световната програма по прехраната некачествената храна не е раздадена и складираните количества ще бъдат върнати на доставчиците веднага, след като правителството подготви нужната документация.

Координаторът на Световната програма по прехраната Ричард Раган подчерта, че организацията се отнася сериозно към качеството на храната и вече е прекратила договорите за доставка и ще замени некачествените храни.

При две земетресения в Непал, на 25 април и 12 май, загинаха 8844 и бяха ранени над 22 000 души, а 500 000 жилища бяха разрушени.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg