Белгийският антикорупционен съдия, отговарящ за делото, станало известно като "Катаргейт", разреши днес свалянето на електронната гривна, поставена на гръцката евродепутатка Ева Кайли в Брюксел, съобщи Франс прес, като цитира говорител на федералната прокуратура.

Кайли беше задържана през декември в белгийската столица. Тя беше освободена от предварителния арест в средата на миналия месец, но поставена под домашен арест с електронна гривна.

Тази мярка "вече не е необходима за продължаване на разследването" и сега Ева Кайли е на свобода под съдебен контрол, заяви говорителят Ерик Ван Дуйс.

Мерките за наблюдение на двама други заподозрени по делото за предполагаема корупция в Европейския парламент вече бяха отменени този месец. Това са белгийският евродепутат Марк Тарабела, който също като Кайли твърди, че е невинен, както и нейният партньор Франческо Джорджи. Той е и бил парламентарен сътрудник на Пиер Антонио Панцери - бивш италиански евродепутат, който е централна фигура в случая.

Панцери продължава да носи електронна гривна, отбелязва БТА.

По дело за предполагаема корупция, от която се смята, че са се облагодетелствували Катар и Мароко, са повдигнати обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари срещу най-малко шестима заподозрени.