Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска, разговаря в Турция с освободените от руски плен командири на полка "Азов" на среща, на която те се видяха за първи от месеци със съпругите и децата си, съобщава Свободна Европа. 

Олена Зеленска и Андрий Ермак разговаряха с азовците и техните близки
Олена Зеленска и Андрий Ермак разговаряха с азовците и техните близки

В края на септември Украйна размени бившия депутат и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 руснаци, който бяха в плен, с 215 пленени украински войници. Част от тях са от защитниците на завода "Азовстал", който отбраняваха с месеци, преди да бъде превзет от руските сили през май. Според договорката петимата командири на "Азов" трябва да останат до края на войната в Турция под личната протекция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„По време на посещението ми в Турция имах възможност да се срещна със защитниците на "Азовстал". Те са тук според условията на обмен. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак успя да организира среща с техните семейства. Беше много емоционално. Пътят до този момент беше дълъг и труден. Най-накрая успяха да се прегърнат“, написа Зеленска в канала си в Telegram и публикува снимки, които бяха качени и на сайта на президентството.

Тя добави, че е предала на азовците поздравления и благодарност от Украйна, от президента и от целия народ, за който те воюват.

Деца и бащи нямаха търпение да се прегърнат
Деца и бащи нямаха търпение да се прегърнат

„Това е важен ден. Най-важното е, че Украйна се бори и ще се бори за всички наши хора. Все още много от тях са в руски плен – мъже, жени, военни и цивилни. А имаме нужда от всички. Живи“, написа още Зеленска.

Тя допълни, че е предала на бойците от "Азов" благословията на Вселенския патриарх Вартоломей, с когото се срещна предишния ден в Истанбул.

"В християнската традиция всеки човек се смята за образ на Бога. Виждаме как руската армия се отнася към това всеки ден при престъпленията си в Украйна. А Руската църква също подкрепя военната агресия, благославя убийци и мъчители. Очевидно християнският светоглед, морал и ценности нямат истинско значение за тях", каза съпругата на Зеленски.

Тя припомни, че Негово Всесветейшество Вартоломей нарича войната срещу Украйна "дяволска" и че още през март Вселенската патриаршия изпрати първата хуманитарна помощ за Украйна и продължава да го прави.

Ермак също изрази от името на украинския президент "благодарност и искрено уважение за тяхната смелост, храброст и устойчивост". Той отбеляза, че никой няма да може да разбере напълно изпитанията, през които са преминали те.

Трябва да освободим всички, които са останали в руски плен, и всички, които са били насилствено депортирани. Разбирате колко е важно това. Хората са най-ценното нещо в Украйна. И ние се борим упорито за завръщането на всеки наш воин и всеки цивилен", добави той.

Азовците оставиха свои посвещения върху руския флаг
Азовците оставиха свои посвещения върху руския флаг

Ръководителят на кабинета на Зеленски добави колко е важно да бъде организирана рехабилитацията на освободените войници и адаптирането им към нормален живот. Той допълни, че докато азовците са били в плен, семействата им също са преминали през изключително тежки изпитания, с които те са се справили достойно.

Всички командири получиха от ръководителя на канцеларията на президента грамоти и медали
Всички командири получиха от ръководителя на канцеларията на президента грамоти и медали "Герой на Украйна"

"Вашите роднини упорито се бориха за вашето освобождаване. Толкова дълго ви чакаха", каза Ермак.

Той изрази надежда, че много скоро командирите ще могат да се върнат в родината си при своите близки. Според него отбраната на Мариупол и "Азовстал" е свидетелство за смелостта и силата на украинците и ще остане пример за несломимост за много поколения украинци.

„Мариупол са нашите Термопили. Както за 300-те спартанци, целият свят трябва да знае за защитата и трагедията на Мариупол. Но най-важното е героите да са живи“, каза Ермак.

Снимка за спомен с петимата командири
Снимка за спомен с петимата командири

Последните войници от азовския полк, останали да защитават града през май, се укриваха в металургичния завод “Азовстал”. Той представлява голям лабиринт от тунели и работни помещения в центъра на Мариупол, определян като град в града.

Мариупол е един от най-засегнатите от войната украински градове. По време на близо тримесечната обсада той беше разрушен от руските сили, достъпът до интернет, телефонен сигнал, ток и гориво за местните беше почти невъзможен, а голяма част от населението се евакуира.