Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза тази вечер, че още три кораба със зърно ще напуснат днес украинските пристанища, съобщават световните медии. 

"Отплаването на трите кораба е планирано благодарение на интензивната работа на Съвместния център за координация", каза министърът, без да уточнява пристанището, от което ще потеглят те.

Първият кораб с предназначено за износ украинско зърно, напуснал Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари, отплава в понеделник от пристанище Одеса.

Акар каза също, че празен кораб се очаква да замине за Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Говорител на администрацията на Одеска област каза в сряда, че турски кораб се очаква да пристигне утре в украинското пристанище Черноморск. По думите му това ще е товарният кораб "Оспри С", плаващ под либерийски флаг.

В изявлението на турския министър се казва още, че той е провел разговори с министрите на отбраната и инфраструктурата на Украйна за обсъждане на ситуацията с износа на зърно.