Над 700 души са били задържани до момента в Русия при протести днес срещу военната мобилизация на резервисти, за да се сражават в Украйна, предаде „Франс прес“, като се позова на неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Демонстрациите бяха свикани в социалните мрежи от антивоенната група "Весна". Над 1300 души са били задържани в 38 руски града при протести в сряда - деня, в който президентът Владимир Путин нареди частичната мобилизация, съобщи "ОВД-Инфо", цитирана от БТА.

По последни данни на сайта на независимата мониторингова група днес вече са извършени най-малко 743 ареста. Най-много хора са били задържани в столицата Москва - 372, Санкт Петербург - 128, и Новосибирск - 70. Арести са били извършени в общо 32 града.

АФП съобщи за засилено полицейско присъствие в центъра на Москва. Журналист от агенцията е видял в Санкт Петербург как отвеждат около 30 души в полицейски автобус.

Някои от задържаните при протестите в сряда са получили повиквателни за мобилизация в полицейските участъци, където са били отведени. Агенцията се е свързала с двама от тях.

Кремъл защити тази практика, като заяви, че тя не е незаконна.

Вчера стотици хора се събраха в Москва и Санкт Петербург, за да изразят подкрепа за мобилизацията и анексирането на украинските територии, окупирани от Русия.