Осем хуманоидни робота ще бъдат главните атракции, когато ООН бъде домакин на първата си среща на върха от началото на пандемията насам, посветена на ползите от изкуствения интелект, съобщиха от организацията.

Глобалната среща "AI for Good", проведена за първи път през 2017 г., ще се завърне в Женева на 6 и 7 юли след тригодишно прекъсване, наложено от Ковид, съобщи Международният съюз по далекосъобщения (МСД) към ООН. Събитието ще има за цел да покаже как изкуственият интелект и други нови технологии могат да помогнат за постигането на т.нар. цели за устойчиво развитие (ЦУР) на ООН, включително за борба с изменението на климата и стимулиране на хуманитарните дейности.

"Тази среща на върха, като основна платформа на ООН за ИИ, ще събере на масата водещи гласове, представляващи различни интереси, за да гарантира, че ИИ може да бъде мощен катализатор за напредък в нашата надпревара за спасяване на Целите за устойчиво развитие", заяви в изявление новият ръководител на ЦУР Дорин Богдан-Мартин.

Държавите - членки на ООН, приеха 17-те цели за устойчиво развитие през 2015 г. Техните цели включват постигане на продоволствена сигурност, премахване на бедността и осигуряване на достъп до чиста и достъпна енергия до 2030 г.

По време на събитието през юли 8 хуманоидни социални робота и повече от 20 специализирани робота ще бъдат събрани под един покрив за първи път, съобщиха от МСД. Хуманоидните роботи - Beonmi, Nadine, Sophia, Geminoid, 4NE-1, Ai-Da Robot, Grace и Desdemona - ще демонстрират възможности, вариращи от гасене на пожари и предоставяне на помощи до осигуряване на здравни грижи и устойчиво земеделие.

По време на събитието правителствени служители, ръководители на промишлени предприятия, учени и ръководители на агенции на ООН ще обсъдят политиките, регламентите и стандартите, необходими за ИИ, за да се подпомогне устойчивото развитие. Ще има и "фабрика за иновации", в която стартъпи от цял свят ще могат да представят своите решения за ИИ за постигане на ЦУР.