Съд в Истанбул издаде днес нова присъда по делото срещу турския проповедник Аднан Октар, като го осъди на общо 8658 години затвор, съобщи Анадолската агенция.

Октар беше осъден през 2021 година на 1075 години затвор за различни престъпления, сред които основаване и ръководене на престъпна организация, политически и военен шпионаж, подпомагане на групировката ФЕТО, без да е неин член, сексуално насилие, включително над непълнолетни лица, принудително лишаване от свобода, мъчения и пр. Присъдата обаче беше отменена от апелативния съд и процесът започна наново, предаде БТА.

Октар беше арестуван през 2018 г. заедно с 200 свои сътрудници след твърдения за сексуални злоупотреби и отвличане на непълнолетни.

Той бе обвинен, че е създал престъпна структура под привидния облик на религиозна общност, прилагайки правила и методи, противоречащи напълно на религията и морала. В обвинението той и неговите последователи се описват като членове на опасен култ, занимаващ се от 90-те години насам с експлоатация и промиване на мозъци на млади жени. Аднан Октар бе популярно лице от телевизионния екран в Турция като водещ на различни токшоута, излъчвани по неговата телевизия А9. В тях той обсъждаше ислямските ценности, а понякога танцуваше с млади жени, наричани от него "котета", и пееше с млади мъже, неговите "лъвове".

Под псевдонима Харун Яхя през 2006 г. Октар написа "Атлас на сътворението", в който твърди, че теорията за еволюцията на Дарвин е в основата на глобалния тероризъм.