Една от най-известните американски баскетоболистки - Бритни Гринър беше осъдена от съд в Москва на 9 години и глоба от 1 млн. рубли или 13 430 паунда. В съда Гринър е пледирала за виновна, но е отрекла да е нарушавала закона, съобщи BBC.

Гринър беше задържана на московското летище „Шереметиево” през февруари по обвинения в опит за внасяне на наркотици, тъй като канабисът в Русия е незаконен.. 31-годишната спортистка пристигнала в Москва с полет от Ню Йорк, а при преминаване през зеления коридор на аерогарата служебното куче на митниците е надушило дрога в багажа й. Той е проверен и с помощта на рентгенова апаратура е открито масло от хашиш.

Баскетболистката е двукратна олимпийска шампионка от Рио 2016-а и Токио 2020. Тя е и световна шампионка от 2014-а и 2018-а години. Гринър играеше за руския отбор УГМК „Екатеринбург”, когато беше арестувана. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че осъждането е неприемливо. Той призова тя да бъде освободена незабавно. Байдън каза още, че ще направи всичко възможно да върне Гринър в САЩ. 

Според доста информации може да се стигне до размяна, а Русия иска двама руснаци задържани в САЩ да бъдат върнати в Русия, а един от тях е  известния контрабандист на оръжие Виктор Бут.