Блокади в цяла Северна Македония от днес заради френското предложение за решаване на спора между България и Северна Македония и започването на  преговори с Европейския съюз. Това обяви опозицията на шестия ден от протестите в Скопие.

Проектодокументът вече е внесен в парламента и предстои депутатите да се запознаят, след което се очаква и насрочването на заседание, на което да бъде обсъдено френското предложение.

Същевременно, в изявление президентът на Франция Еманюел Макрон отбеляза, че народът в Република Северна Македония трябва да реши дали да се възползва от историческата по думите му възможност за влизане в активната фаза на процеса за присъединяване към Европейския съюз.

"В България проектът за договор беше обект на интензивни дебати. Но в крайна сметка, българският парламент знае как да поеме отговорност с широко и междупартийно гласуване. Сега остава на вас, македонците, да решите. Силата да промените хода на историята вече е във вашите ръце", пише в публикуваното на страницата на френското посолство в Република Северна Македония съобщение.