Президентът на Русия Владимир Путин ще се подложи на операция заради раково заболяване, а временно властта ще поеме бивш шеф на федералната служба за сигурност, се посочва в нов доклад, цитиран от "Ню Йорк пост", съобщава “24 часа”.

Става дума за Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация от май 2008 г. Твърди се, че Путин ще му прехвърли контрола върху правителство, докато премине процедурата и се възстанови след нея, според видео от мистериозния телеграм канал „General SVR“, появило се в събота.

Каналът в мрежата, за който се счита, че се управлява от бивш генерал-лейтенант на руската служба за външно разузнаване, известен под псевдонима Виктор Михайлович, съобщи, че лекарите са заявили на Путин, че трябва да се подложи на операция.

Очаква се манипулацията и възстановяването след това да изведат руския президент от строя за „кратко време“, според непотвърдения доклад.

"Малко вероятно е Путин да се съгласи да предаде властта за по-дълъг период от време“, заявява говорещият във видеото и добавя, че контролът над страната вероятно ще бъде в ръцете на Патрушев за не повече от два-три дни.

„Ще кажа, че това е възможно най-лошият вариант“, добавя говорещият. „Патрушев е откровен злодей. Той не е по-добър от Владимир Путин. Освен това е по-хитър и бих казал по-коварен човек от Владимир Путин. Ако той дойде на власт, проблемите на руснаците само ще се умножат".