Мафиотският бос от Коза ностра Матео Месина Денаро беше опериран в болницата на град Л’Акуила, където беше преместен от затвора, съобщиха италианските медии, цитирани от "24 часа".

Мафиотът беше транспортиран от затвора „Ле костареле”, където изтърпява доживотна присъда, в силно охранявана зона в медицинското заведение „Сан Салваторе” след рязко влошаване на състоянието му. След операцията заради запушване на червата му предстои дълъг период на възстановяване в болничната килия. В последно време Месина Денаро бил транспортиран всяка седмица в болницата за контролни изследвания след усложненията заради претърпяната от него операция на 27 юни за урологични проблеми. Тя била последният от серията проблеми със здравословното състояние на 62-годишния мъж заради остра и много агресивна форма на тумор на дебелото черво, от която страда. До стаята, в която лежи Месина Денаро, е оборудвано още от 17 януари и помещение за химиотерапия. Това беше предизвикало полемики от страна на мнозина, особено у друг болен от тумор, който нямал възможност да ползва подобна привилегия.

Според Лучано Мути, шеф на онкологията на болницата в Л’Акуила, който лекува Месина Денаро, животът му не бил поставен на риск в този момент.

Още преди сегашната операция един от адвокатите на боса – Алесандро Черела, декларира, че заради влошеното здраве държането му при строг затворнически режим е несъвместимо с клиничната му картина. С тази цел адвокатът ще поиска от Съда прекратяване на задържането в затвора на клиента си и поставянето му в болница.

Според медиите при разпитите след арестуването си Месина Денаро декларирал пред прокурора на Палермо, че никога няма да се разкае. Той отрекъл някога да е участвал в извършването на атентати, убийства, наркотрафик. Признал само, че поддържал кореспонденция в затвора с мафиотския бос Бернардо Провенцано.

Матео Месина Денаро беше арестуван в Палермо на 16 януари след 30-годишно укриване от правосъдието.