Световните нива на глад са достигнали "нов връх", а 276 млн. души са изложени на несигурен достъп до храни. Руската инвазия в Украйна може да причини глобален недостиг на храна през следващите няколко месеца, за това предупреди , генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на министерска среща в световната организация, посветена на кризата с хранителните доставки.

По думите му войната е влошила несигурността в по-бедните страни заради нарастващите цени и са необходими интензивни преговори с Русия и други страни, за да бъде преодоляна тази криза. Причината - една трета от пшеницата и ечемикът в света се произвеждат именно в Русия и Украйна.

Москва, обаче, подлежи на строги санкции и е в невъзможност да изнася продукция, а заради продължаващата война, в украинските хранилища залежават тонове зърно.

Светът може да се сблъска с глад, който ще продължи с години, ако украинският износ не бъде възстановен до предвоенните нива, добави той. Войната прекъсна доставките от украинските пристанища, които някога са изнасяли огромни количества слънчогледово олио, както и зърнени храни като царевица и пшеница. Световните цени на храните са с почти 30% по-високи, в сравнение със същото време на миналата година, според ООН.

„Русия трябва да позволи безопасния и сигурен износ на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Алтернативни транспортни маршрути могат да бъдат проучени, дори ако знаем, че сами по себе си те няма да са достатъчни за решаване на проблема. Руската инвазия в Украйна засилва и ускорява всички тези фактори - изменението на климата, COVID-19 и неравенството. Това заплашва да хвърли десетки милиони хора към продоволствена несигурност, последвана от недохранване, масов глад и криза, която може да продължи с години”, предупреди Гутериш.