ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции, цитирани от Нова ТВ.

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници". Това заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове.

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.