Израелски танк е убил репортера на "Ройтерс" Исам Абдала в Ливан миналата година, изстрелвайки два 120-милиметрови снаряда по група "журналисти, които могат да бъдат ясно идентифицирани" в нарушение на международното право, установи разследване на ООН за инцидента от 13 октомври.

Разследването на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), обобщено в доклад, видян от "Ройтерс", заяви, че техният персонал не е регистрирал никаква размяна на огън през границата между Израел и Ливан над 40 минути преди израелският танк "Меркава" да открие огън.

"Стрелбата срещу цивилни, в този случай журналисти, които могат да бъдат ясно идентифицирани, представлява нарушение на Резолюция 1701 (2006) на Съвета за сигурност на ООН и международното право", се казва в доклада на UNIFIL, като се позовава на резолюция 1701 на Съвета за сигурност.

В доклада от седем страници от 27 февруари се казва още: "Смята се, че не е имало размяна на огън през синята линия по време на инцидента. Причината за ударите срещу журналистите не е известна."

Съгласно резолюция 1701, приета през 2006 г. за прекратяване на войната между Израел и ливанските бойци на "Хизбула", мироопазващите сили на ООН бяха разположени да наблюдават прекратяването на огъня по 120-километровата демаркационна линия или Синята линия между Израел и Ливан.

Освен че убиха Абдала, двата танкови патрона също раниха шестима други журналисти на мястото на инцидента.

Попитан за доклада на UNIFIL, говорителят на Израелските сили за отбрана (IDF) Нир Динар каза, че "Хизбула" е нападнала армията близо до израелската общност Ханита на 13 октомври. Тя отговорила с артилерийски и танков огън, за да елиминира заплахата, а впоследствие разбрала, че журналисти са ранени.

"Израелските сили за отбрана съжаляват за всяко нараняване на незамесени страни и не стрелят умишлено по цивилни, включително журналисти", каза Динар. "Армията счита свободата на медиите за изключително важна, като същевременно пояснява, че да си във военна зона е опасно."

Според Динар Механизмът за установяване и оценка на фактите на Генералния щаб, който отговаря за прегледа на извънредни събития, ще продължи да проучва инцидента. Според сайта на армията екипът за установяване на факти изпраща своите прегледи на отдела по правни въпроси на израелската армия, който решава дали даден случай изисква наказателно разследване.

Главният редактор на "Ройтерс" Алесандра Галони призова Израел да обясни как е могла да се случи атаката, която уби 37-годишния Абдала, и да потърси отговорност от виновните.

Докладът на UNIFIL бе изпратен до ООН в Ню Йорк на 28 февруари и беше споделен с ливанските и израелските военни, казаха двама души, запознати с въпроса. "IDF трябва да проведе разследване на инцидента и пълен преглед на техните процедури по това време, за да се избегне повторение", се казва в препоръките на доклада. "IDF трябва да споделят резултатите от разследването си с UNIFIL."

Говорител на ООН потвърди, че докладът на UNIFIL е бил споделен със страните. "Повтаряме, че всички участници трябва да спазват задълженията си съгласно международното право и че цивилни, включително журналисти, никога не трябва да бъдат мишена. Журналистите и медийните професионалисти трябва да бъдат защитени", каза говорителят.

За своето разследване UNIFIL изпрати екип да посети мястото на 14 октомври и получи принос от ливанските въоръжени сили и от неназован свидетел, който присъства на хълма, когато са настъпили ударите, се казва в доклада.

Подробности за инциденти в зоната на операции на UNIFIL са включени в редовните доклади на Генералния секретар на ООН за изпълнението на резолюция 1701 на Съвета за сигурност. Разследванията на UNIFIL обаче обикновено не се оповестяват публично и "Ройтерс" не успя да определи дали ще ще последват други действия от ООН.

Говорителят на UNIFIL Андреа Тененти каза, че не е в състояние да обсъжда разследването.

Констатациите на UNIFIL допълнително подкрепят разследване на "Ройтерс", публикувано на 7 декември, което показа, че седем журналисти от Agence France-Presse, Al Jazeera и Reuters са били улучени от два 120-милиметрови изстрела от танк, разположен на разстояние 1.34 км в Израел.

Групата репортери засне трансграничен обстрел от разстояние на открито на хълм близо до ливанското село Алма аш Шааб близо час преди атаката. Ден по-късно IDF каза, че вече разполага с визуални изображения на инцидента и се разследва. IDF не е публикувал доклад за констатациите си до момента.

UNIFIL каза в доклада си, че е изпратил писмо и въпросник до IDF с молба за съдействие. IDF отговори с писмо, но не отговори на въпросника. "Ройтерс" не е видяла копие от писмото на IDF, чието съдържание е обобщено в доклада на UNIFIL.