Руските окупатори използват сексуалното насилие като оръжие. Това каза украинската първа дама Олена Зеленска по време на конференция в Лондон, посветена на Инициативата за предотвратяване на сексуалното насилие по време на конфликти.

Олена Зеленска призова международната общност да реагира на многобройните случаи на сексуално насилие по време на война.

Зеленска заяви, че прокурорите разследват повече от 100 подобни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските военни, като според нея реалната цифра може да е много по-голяма.

Окупаторите имаха много възможности да унижават украинците и, за съжаление, имаха в арсенала си и сексуално насилие и сексуални престъпления", каза Зеленска. - Всички знаят за огромния брой изнасилвания. И руските войници говорят открито за това, припомни Зеленска.

Много жертви на сексуално насилие се страхуват да говорят за случилото се поради стигмата и опасенията, че извършителите на тези престъпления могат да се върнат и да извършат насилие отново.

"Ето защо е изключително важно това да бъде определено като военно престъпление и извършителите да бъдат подведени под отговорност", казва Олена Зеленска. - "Трябва да има глобален отговор, защото за съжаление подобни военни престъпления ще продължават по целия свят, докато военните вярват, че могат да се измъкнат, обобщи Би Би Си.