Френският президент Франсоа Оланд се срещна с бившия кубински президент Фидел Кастро, предадоха световните агенции. Беше приет и от настоящия лидер Раул Кастро.

Още преди заминаването си за Куба, Франсоа Оланд напомни, че е част от поколението, "запленено от личността на Фидел Кастро", и кубинския режим. Кубинският мит действително съществуваше във Франция: левите интелектуалци смятаха, че Куба предлага решение на трудното уравнение между социализма и свободата. Френският президент най-сетне успя да се срещне за час с бащата на кубинската революция в резиденцията му в Хавана - рядка привилегия за западен държавен глава, пише френският в. "Фигаро".

"Беше много информиран, много бодър", заяви Оланд и допълни, че Кастро е избегнал да говори за актуални политически теми, за да не си присвои сферата, запазена за брат му Раул. Облечен с карирана риза и горнище на анцуг "Адидас", Кастро говори предимно за Франция, за срещите си с Франсоа Митеран или за френския агроном Андре Воазан, напълно непознат в страната си, но известен в Куба, където е погребан. Земеделие, прехрана, климат - такива са сегашните грижи на Фидел Кастро, които обсъди надълго и нашироко с френския президент, пише в. "Монд".

Френският президент се срещна и с колегата си Раул Кастро, който наследи брат си Фидел начело на Куба през 2006 г., съобщи Франс прес. По информация на Елисейския дворец Кастро е казал, че Франция може да играе първостепенна роля в отношенията между Куба и ЕС, особено предвид наближаването на срещата на върха между ЕС и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите през юни в Брюксел.

Въпреки че кубинският пазар е малък, Франция иска да се пласира там и да засили позициите на предприятията си, преди да дойдат конкуренти от други държави, пише в друга статия в. "Фигаро". Историческата визита на Оланд, който е първият западен лидер, посетил Куба след неотдавна обявеното сближаване между Вашингтон и Хавана, се вписва в рамките на икономическата дипломация, насърчавана от Лоран Фабиюс, откакто стана външен министър на Франция, допълва изданието.

Няколко договора с френски фирми бяха подписани по този повод, но Оланд каза, че на първо място иска да помогне за икономическото развитие на Куба, което "ще бъде полезно също така и на Франция".

Междувременно говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза във Вашингтон, че "не е изключено" догодина президентът на САЩ Барак Обама също да посети Куба.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg