Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли отново възможността да изпрати крилати ракети „Таурус“ германско производство на Украйна, посочвайки риска Федералната република да се намеси във войната, предаде ДПА.

„Изненадан съм, че някои хора не се вълнуват, дори не се замислят дали това, което правим, няма да доведе до въвличането ни във войната“, заяви Шолц по време на организирана от ДПА ежегодна конференция на главните редактори на германските медии, състояла се в Берлин. „Това е наистина далекобойно оръжие. Това, което британците и французите правят по отношение на контрола на подбор на целите, не може да се направи от Германия. Всеки, който се е занимавал с тази система, знае това“, допълни той.

Той изрази изненада, че въпросът се повдига постоянно, допълвайки, че е „много раздразнен“ от „липсата на баланс“ между това, което в действителност е необходимо в момента на Украйна и дебатите за именно тази определена оръжейна система. 

„На Украйна ѝ липсват беоприпаси от всякакъв обсег“, допълни канцлерът.

Крилатите ракети „Таурус“ се изстрелват от самолети и може да поразяват цели на разстояние до 500 км с голяма точност. Украйна иска те да ѝ бъдат доставени, защото ги смята за най-подходящото оръжие за нанасяне на удари в тила на руската армия. 

Същевременно в рамките на същата конференция Шолц обвини руския президент Владимир Путин за смъртта в затворническа колония на опозиционера Алексей Навални. 

„Както всички останали и аз смятам, че режимът го уби. Русия е диктатура. Смъртта му е последица от диктатурата“, допълни канцлерът. 

Според него е трудно да се определи дали смъртта на Навални ще засили или отслаби руската опозиция. „При всеки случай е ясно, че всички онези в Русия, които са опозиционно настроени, се нуждаят от много смелост“, допълни той. 

„Виждаме, че руският президент и тези, които политически го подкрепят, много ги е страх“. Това се вижда от факта, че единственият кандидат-президент, подкрепян от опозицията, беше изключен от участие в изборите“, допълни Шолц.