Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е против забраната на туристическите визи за руснаци, съобщи ДПА. "Това е война на [руския президент Владимир] Путин, така че ми е много трудно да приема тази идея", заяви Шолц пред журналисти в Берлин.

Той използва като аргумент за това "много широкообхватните санкции", наложени на Русия заради войната срещу Украйна. Канцлерът заяви, че според него ефективността на санкциите ще отслабне, "ако те бъдат насочени срещу всички, включително и срещу невинни хора".

Правителствата на Естония и Финландия призоваха другите държави от ЕС да забранят туристическите визи за руснаци, предава БТА.

Говорителка на Европейската комисия днес подчерта, че цялостна забрана на туристическите визи дори не е възможна съгласно действащото законодателство. Тя каза, че всяка молба трябва да се разглежда индивидуално. 

Въпреки това през май Еврокомисията изпрати насоки до държавите членки. Те гласят, че заявленията могат да бъдат отхвърлени след индивидуално разглеждане, например защото лицето представлява заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност или международните отношения.

В същото време държавите членки на ЕС не трябва да нарушават международното право, каза говорителката.

Някои хора трябва да получат виза по хуманитарни причини или защото са членове на семейството, журналисти или дисиденти.

В момента се водят разговори на равнище ЕС, за да се разпространи информация за последните събития и да се гарантира, че мерките са координирани.