Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) ратифицира четирите договора за присъединяване към Русия на частично окупираните територии на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област на Украйна, съобщи Би Би Си. Решението бе взето единодушно, предаде БТА. 

Анексирането на тези региони беше одобрено вчера от Думата, долната камара, след като в неделя същото направи на извънредно заседание Конституционният съд.

Договорите с назначените от Русия ръководители на окупираните украински територии бяха подписани на 30 септември въз основа на т.нар. референдуми, организирани от Русия. Западните страни заявиха, че не признават резултатите от тези плебисцити, определени от тях като нагласени.

Според внесения от Путин документ ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област се приемат в състава на Руската федерация в съответствие с руската конституция и законодателство, като се образуват нови субекти - две републики и две области.

Името на новия субект на Руската федерация ще бъде включено в първата част на член 65 от руската конституция, в която се изброяват руските региони.