Приливна вълна с огромен воден обем от река Тобол се намира на 10 километра от руския град Курган и се движи към него, съобщи в канала си в "Телеграм" губернаторът на Курганска област Вадим Шумков, предава БТА, като цитира ТАСС.

По-рано Шумков съобщи, че към Курган се приближава вълна с дължина 30-50 километра заради изпускането на вода от язовир в Казахстан. "Обемът на водата е колосален. Всичко това, което виждаме в Курган сега, когато Черьомухово е наводнено, е само малка част от водния обема, който се приближава към града", написа той.

Шумков подчерта, че вече частично е наводнена дясната крайбрежна част на Курган, където има голям брой овощни градини и стопанства. Квартал "Нижняя Утятка" вече е откъснат от града, Черьомухово е наводнено, водата прелива през Мало-Чаусовския мост и други райони, допълни той.

По негови данни по-голямата част от водата отива точно в крайбрежната речна низина, заливайки всичко наоколо в отстояние на няколко километра. Евакуацията на жителите на някои части на Курган скоро може да бъде затруднена поради залети от водата пътища.

По-рано Шумков съобщи за прогнозирана "много тежка" ситуация с покачването на водата. Уралският хидрометеорологичен център съобщи, че от днес до четвъртък се очаква нивото на водата в река Тобол в Курган да надхвърли степента за неблагоприятно (700 см) и за опасно явление (850 см). Жителите на всички населени места в крайбрежната речна низина на река Тобол са призовани да се евакуират.

Жителите на селата Меншчиково и Кропанка в Кетовския окръг на Курганска област бяха също призовани да се евакуират заради наводненията. Това бе съобщено в канала в "Телеграм" на окръга. "Водата се приближава към домовете ви. Евакуирайте се незабавно! Вземете децата, възрастните хора и трудноподвижните роднини, не оставяйте животни. Съберете вещи, документи, лекарства и напуснете опасната зона", - се посочва в съобщението.

Както уточниха в пресслужбата на администрацията на Курганска област, нивото на водата продължава да се покачва в района на населените места Кетово, Лаптева, Крюково, Санаторна, Темляково, Меншчиково. Така в района на Кетово за 2 часа водата се е повишила с 30 см, в Меншчиково - с 22 см, в Санаторна - с 20 см.

Официалният канал на администрацията на Курганска област в "Телеграм" призова също жителите на градинското стопанство "Тюлпан" да се евакуират незабавно, тъй като районът е застрашен от наводнение.