Русия и Гърция подписаха междуправителствен меморандум за сътрудничество в изграждането на продължение на газопровода "Турски поток" на гръцка територия.

Подписването се състоя на Петербургския международен икономически форум, съобщиха световните агенции.

Подписи под документа поставиха руският енергиен министър Александър Новак и гръцкият му колега Панайотис Лафазанис. Меморандумът предвижда създаване на смесено дружество с равно участие от двете страни, съобщи Новак, цитиран от ТАСС и Франс прес.

По думите му мощността на съоръжението в Гърция ще бъде 47 милиарда кубични метра, а изграждането на продължението ще започне през 2016 година и ще приключи през 2019 година. Новак посочи, че Гърция ще привлече от Русия кредит за строителството на продължението на "Турски поток".

Финансирането на гръцката част ще бъде поделено наполовина между дъщерна компания на руската банка ВЕБ (Внешекономбанк) и гръцка държавна компания, като стойността на проекта е 2 милиарда евро, уточни Лафазанис.

На церемонията по подписването в Санкт Петербург той отбеляза, че Гърция се нуждае от подкрепа, а не от натиск по време на дълговата си криза, както и че сътрудничеството с Русия не е насочено срещу други държави, допълва Ройтерс.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg