Полският външен министър Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия относно репарациите за Втората световна война. Това обяви той, като официализира по този начин исканията на Полша за обезщетение, предаде Ройтерс.

"Нотата изразява становището на полския министър на външните работи, че страните трябва да предприемат незабавни стъпки за трайното и ефективно уреждане на въпроса за последиците от агресията и германската окупация", каза Рау на пресконференция.

По време на войната загиват около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, а при въстанието през 1944 г., в което смъртта си намират около 200 000 цивилни, Варшава е сравнена със земята.

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на Полша се отказват от всякакви претенции за репарации под натиска на Съветския съюз, чието желание е да освободи от всякакви задължения Източна Германия, която също е съветски сателит.

Управляващите в Полша националисти от партия "Право и справедливост" (ПиС) твърдят, че това споразумение е нищожно, тъй като тогава Варшава не е била в състояние да договори справедливо обезщетение. Откакто дойде на власт през 2015 г., ПиС превърна пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората световна война в един от основните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени избиратели.

Войнствените позиции по отношение на Германия, често използвани от ПиС, за да мобилизира избирателите си, обтегнаха отношенията с Берлин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от германска страна.

Полското външно министерство предприема днешната си стъпка след направената от управляващите полски националисти оценка, че Германия дължи на Полша 6,2 трилиона злоти (1,26 трлн. долара). Германия, която е най-големият търговски партньор на Полша, преди е заявявала, че всички финансови претенции, свързани с войната, са уредени.