Очевидци описват сцени на хаос при бягството си от оживения търговски център в Сидни, където нападател с нож уби шестима души и рани няколко други. "Беше лудост", казва разстроена жена, която разказва, че видяла ранена жена да лежи на пода, пише Би Би Си. 

Нападението беше извършено в големия търговски комплекс „Уестфийлд Бонди Джънкшън“, пълен с посетители в събота след обяд. Очевидци разказват, че е настъпила паника, като хората са бягали в опит да се скрият.

Най-малко петима са убити с нож в мол в Сидни, полицията застреля нападателяСред ранените има бебе на 9 месеца

Един от очевидците бил близо до кафене с двете си малки деца, когато видял мъж, който "безразборно намушквал с нож хора".

"Беше касапница", казва свидетелят пред ABC News Australia, пожелал анонимност.

Полицията съобщава, че нападателят е посетил търговския център в 15:10 ч. местно време, след което се е върнал няколко минути по-късно и започнал нападението.

Засега не са ясни неговите мотиви, но полицията твърди, че тероризмът не се изключва като версия.

Нападението е прекратено едва когато полицайка, която била наблизо, се изправила срещу мъжа. Той вдигнал ножа си към нея и тя го простреляла, съобщават от полицията. Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе нарече полицайката „герой“. 

„Всички бяха в шок“

"Уестфийлд" е голям търговски център в източната част на централния бизнес район на Сидни и в близост до известния плаж „Бонди“. Той е един от най-големите и най-популярни търговски центрове в страната и както всяка друга събота е бил пълен със стотици хора, включително много малки деца.

33-годишен мъж разказва, че докато пазарувал, чул суматоха. Обърнал се и видял как мъж напада жена и бебето ѝ.

"Тя беше намушкана с нож. Всички бяха в шок и не знаеха какво да правят", казва той.

Ранената жена успяла да избяга към магазин и след като влязла вътре, персоналът бързо заключил вратите, разказва мъжът.

"Някои от другите купувачи използваха дрехи и други неща, за да се опитат да спрат кръвотечението на жената", продължава разказа си той.

"Бебето имаше само лека рана, но майката беше доста зле. Имаше много кръв и тя беше в паника. Надявам се, че ще се оправи", добавя мъжът.

Върнън Майкъл разказва пред Ройтерс, че е бил в магазин, когато чул някой да казва: "Бягай, бягай, бягай! Някой е намушкан с нож!" 

"Просто сме благодарни, защото буквално две минути преди това седяхме точно там, където се случи всичко. Където първата жена беше намушкана“, казва той.

Снимки от охранителните камери, публикувани от местни медии, показват мъж, тичащ в търговския център с голям нож в ръка, докато на пода лежат ранени.