Подгответе се за „екстремно“ лято - това сочи проучване на Европейската комисия. В последния доклад на Съвместния изследователски център, Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион.

Прогнозите са за „по-топла от средното“ пролет, а една от най-засегнатите от сушата европейски държави е Италия.

След седмици на предупреждения за конкретни райони в Южна Европа - от Сицилия до Сардиния и Каталуния - тревогата за суша в Средиземноморието се превърна в европейски проблем.

Липсата на дъжд и рекордните температури засегнаха зимните култури и плодните дървета по крайбрежието в Испания, Италия, Гърция и средиземноморските острови, а в Мароко и Алжир растежът на културите е намален - това е тревогата, отправена от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в последния му доклад за засушаването в Средиземноморието.

Сушата, регистрирана в края на януари 2024 г., се определя като „рекордна“ след най-горещата година, регистрирана някога от сателитната програма на ЕС „Коперник“.

А прогнозите не изглеждат по-добре - очаква се по-топла пролет в Италия, със сериозни опасения за въздействието върху селското стопанство, екосистемите, наличието на питейна вода и производството на енергия.

Нивото е определено като „критично“ в южните региони на Италия: в Сицилия резервоарите са под нивото на тревога и ще се наложи нормиране на потреблението на вода, за да се гарантират минимални услуги. В Сицилия, януари беше петият пореден месец, през който са отчетени валежи под нормата за периода.

Само през декември 2023 г. дефицитът на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания. Асоциациите на земеделските производители възнамеряват да поискат от централното и регионалното правителство да признаят състояние на природно бедствие. Извънредно положение с водата има и на остров Сардиния. В резервоарите има приблизително 900 млн. куб. м вода при капацитет от над 1800 млн. куб. м. Ситуацията е довела до приемането на редица ограничителни мерки, включително забрана за напояване, от което обаче посевите страдат.

В северният регион Венето валежите останаха доста под историческата средна стойност от 60 милиметра. Пролетта вероятно ще настъпи по-рано, което ще наложи различно управление на водните ресурси в района и вероятно нормиране на водата. Климатичните промени водят и до забавяне на снасянето на яйца за розовите фламинго във Венето. Причината е липсата на дъжд през зимния сезон, който не е направил почвата мека, подходяща за изграждане на типичните кални гнезда.

В Торино земеделските производители алармират за риска от засушаване през лятото и за все по-належащата необходимост от изграждане на малки резервоари в услуга на селското стопанство, за да се запази достъпът до вода от епизодичните, но обилни валежи и след това тя да се използва в периодите на засушаване.

Необичайно топлата зима и сушата нарушиха реколтата и прекъснаха сезонните продукти, които обикновено се предлагат по рафтовете и сергиите по това време на годината, съобщава bTV.

За справяне със ситуацията различни асоциации призовават за оптимизиране на използването на водните ресурси чрез повишаване на ефективността на хидравличната мрежа на страната и изграждането на нова инфраструктура, която да може да задържа по-голямо количество вода на територията, за да се използва в случай на нужда.