Петима души са загинали при артилерийския обстрел срещу донецката градска болница, съобщи ТАСС, позовавайки се на вътрешното министерство на самообявилата се Донецка република.

По предварителни данни е убит един човек в болницата и четирима – на улицата, се казва в съобщението.

Преди това кметството на града съобщи, че е бил подложен на артилерийски обстрел квартала „Текстилшчик”, където се намира болницата. Пострадал е електропровод, целият микрорайон е останал без ток.

Междувременно папа Франциск осъди ескалирането на военните действия в Източна Украйна и нарече „скандална” братоубийствената война между християни.

На днешната си обща аудиенция пред 7000 вярващи в големия салон „Павел Шести” във Ватикана Франциск се обяви за повече международни усилия, за да бъдат върнати на масата за преговори подкрепяните от Русия сепаратисти и правителството, тъй като „диалогът е единственият възможен път за възстановяване на мира и на съгласието в тази изстрадала страна”.

„Мисля за вас, украински братя и сестри, и смятам, че това е война между християни! Вие всички сте получили еднакво кръщение. А водите битка с християни. Помислете си за този скандал”, каза Франциск.

Приканвайки към молитви за мир, той обясни, че молитвата е „протест пред Бога във времена на война”. Папата редовно отправя призиви за мир в Украйна, където конфликтът противопостави и църквите, но избягва да критикува политиката на Москва.

TrafficNews.bg