Американският институт за цветовете „Пантон” обяви нюанса на 2023 година – „Вива Маджента”. Той представлява искрящ наситено-розов цвят, а специалистите са избрали именно него, защото демонстрира вътрешна сила и увереност, свързва се също и с оптимизъм и радост. Цветът е перфектен баланс между топлите и студените нюанси.

От части е вдъхновен от бръмбара кохинил, който има поразителен цвят и често се слива със сходни по разцветка цветя и плодове. Докато други видове са изчезнали, кохинилът е оцелял в продължение на хилядолетия. Благодарение на него светът е научил за веществото кармин, което е един от най-популярните естествени оцветители и има принос за атрактивния вид на някои сладки изделия, напитки и козметични продукти.

Както обикновено, около цвета вече се завъртяха няколко модни колекции, а се смята, че това е разцветка, предпочитана и от дигиталния свят - особено във видеоигрите.  

Институтът за цветовете „Пантон“ е изследователски център на компанията Pantone, чийто предмет на дейност е експерименталната работа с цветовете и тяхното влияние върху различните отрасли като мода, полиграфия, интериорен дизайн, реклама, кино и др. Той определя цвят на годината от 2000 г. насам. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)