Пилотът на самолета, разбил се в Тайпе, геройски е положил всички усилия да не катастрофира в жилищни зони.  Летецът бе открит в кабината мъртъв, с ръце, вкопчени в командния лост. Това съобщават днес местни медии, цитирани от Франс прес.

Пътническият самолет на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша еъруейз" с 58 души се разби в сряда в заледена река в столицата Тайпе, малко след като излетя за тайванския остров Кинмен близо до континентален Китай.

Любителски видеозапис показва как самолетът постепенно губи височина и скорост, закача с крило пътна естакада и пада в река Цзилун. По последни данни жертвите са 35. Сред тях е 41-годишният пилот Ляо Чънсун. Петнайсет души оцеляха, а спасителите още издирват телата на осем изчезнали. 

"С последни сили е държал лоста до самия край, преди самолетът да се разбие в реката, в опит да контролира посоката на движение и да ограничи щетите", твърдят пред изданието местно издание, близки до разследването.

При падането самолетът закачи с крило движещо се такси, но шофьорът и пътувалата с него жена се отърваха с незначителни травми, уточнява ТАСС. Няма официален коментар за причините, довели до катастрофата. 

Черните кутии бързо бяха открити. За Тайван се очаква да отпътуват двама експерти от френското бюро за разследвания и анализ на сигурността в гражданската авиация, посочва АФП. 

Според ТАСС в разследването смятат да се включат френски и канадски пратеници на заводите производители на самолета, също и експерти от Китай - в катастрофата загинаха 31 китайски туристи.

ТrafficNews.bg