Обезлесяването на Амазонка е намаляло с 22,3% до юли, показват правителствени данни в четвъртък. Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва постига напредък по обещанието си да овладее унищожаването, настъпило при неговия предшественик Жаир Болсонаро.

Около 9000 квадратни километра амазонска джунгласа са били унищожени за 12 месеца до юли според данни на бразилската агенция за космически изследвания Inpe. Това е спад от 11 568 квадратни километра, изчистени година по-рано.

Това е най-малката зона, разчистена от 2018 г., годината преди Болсонаро да встъпи в длъжност. Амазонската джунгла е най-голямата тропическа гора в света и нейната защита се смята за жизненоважна за ограничаване на измененията на климата.

„Това е впечатляващ резултат и подпечатва завръщането на Бразилия в дневния ред за климата“, каза Марсио Астрини, ръководител на групата за застъпничество Climate Observatory, цитиран от CNN.

Въпреки това тазгодишното ниво на обезлесяване остава почти два пъти по-високо от най-ниското ниво на унищожаване на гори от 2012 г. и далеч от обещанието на Лула да достигне нулево обезлесяване до 2030 г.

Лула заложи международната си репутация за спиране на обезлесяването при встъпването си в длъжност тази година и засили прилагането на законите за околната среда след четири години на рязко унищожаване при Болсонаро.

Под управлението на десния бивш президент разрушенията в ръцете на животновъди, спекуланти със земя и миньори скочиха до 15-годишен връх.

Годишните данни, изготвяни всяка година от програмата за сателитно наблюдение PRODES на Inpe, са много по-точни от системата за предупреждение DETER, която публикува седмични данни.

Измерванията са от август до юли, тъй като в средата на годината има по-малко облачно покритие, което скрива обезлесяването на сателитните изображения.