Американският президент Барак Обама е отказал молбата на турския си колега Реджеп Ердоган да се появят заедно на освещаването на джамия в щата Мериленд, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Освен това те няма да се срещнат на четири очи по време на ежегодната Среща за ядрена сигурност, която ще се проведе във Вашингтон в четвъртък.

Вместо Обама, Ердоган ще се срещне с вицепрезидента Джо Байдън. Представители на администрацията на САЩ твърдят, че това не бива да се приема като пренебрежение, защото двамата са се видели през ноември, по време на конференцията на Г-20 в Турция, и са говорили по телефона през февруари. Източници на изданието обаче твърдят, че турски представители от месеци опитват да уговорят среща с Обама.

Делегати от 51 държави ще пристигнат на Срещата за ядрена сигурност, но държавният глава има планирана само една лична среща – с китайския президент Си Цзинпин.

При посещението на Байдън в Истанбул през януари, вицепрезидентът се срещна с критични спрямо Ердоган журналисти и това е подразнило Анкара. "Нямаме нужда от външни съвети", коментира пред WSJ висш довереник на президента на Турция,. "Това е поведение на голям брат, който дава уроци. Ние имаме нужда от приятелство".

Ключовата роля на Ердоган в бежанската криза и в конфликта в Сирия кара критиците му да се изказват смекчено за тежките нападения, които турската армия проведе срещу кюрдски градове в югоизточната част на страната, както и за посегателствата върху свободата на медиите, извършвани от Турция.

Още новини ТУК

TNS.bg