Сянката на кризите премина и Съединените щати са силни, Това заяви американският президент Барак Обама в годишната си реч пред американския Конгрес.

„От 15 години ние сме в новия век. Петнадесет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни; които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни; години, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Беше и все още е тежко време за много хора. Но тази вечер, ние отгръщаме нова страница”, заяви Обама.

Американският президент призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава". Обама изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

Американският президент поиска от Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба и да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион.

Обама открито нападна и Русия заради намесата й в Украйна като заяви: "Днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах."

Президентът отново призова Конгреса да бъде затворен затворът в Гуантанамо.

TrafficNews.bg