Италианският моден дизайнер Давиде Рене почина на 46-годишна възраст този петък в Милано, Италия. Едва девет дни след като встъпи като творчески директор на луксозния бранд Moschino. Рене е и бивш ръководител на дамското облекло в Gucci.

Смъртта му е потвърдена от Aeffe, групата, под чиято шапка е Moschino. Изглежда, че причината е инфаркт.

„Няма думи, които да опишат болката, която изпитваме в този драматичен момент“, каза Масимо Ферети, председател на Aeffe.

Творческият директор на Moschino Давиде Рене почина на 46 г. - 9 дни след oглавяването на бранда

Преди обявяването на новата му роля в Moschino миналия месец, Рене работи в Gucci в продължение на 20 години.

Последно дизайнерът е работил върху дебютна колекция, която се очакваше да бъде показана на Седмицата на модата в Милано през февруари.

Мнозина го описват като ,,обичана фигура в италианската мода и дясна ръка на бившия дизайнер на Gucci Алесандро Микеле". Рене много пъти е говорил за вълнението си от наемането му за „мечтана роля“ на върха на едно от най-известните имена в италианската мода, припомня The New York Times.

„Моят сладък приятел и неразделен брат... Какво невероятно и незабравимо пътуване преживяхме.“, написа Микеле в Instagram.

Moschino е основана през 1983 г. от Франко Москино. Москино е известен както със странното си чувство за хумор, така и с иновативния си подход към дизайна. Давиде Рене сякаш бе запален от идеята да проучи наследството на модната къща, пише The New York Times.

Рене наследи длъжността на творчески директор от американския дизайнер Джеръми Скот. Той напусна Moschino през март.

„Франко Москино имаше прякор за дизайнерското си студио: la sala giochi – стаята за игри“, разказа Рене по време на назначаването му.

„Това резонира дълбоко с мен: Това, което модата – особено италианската мода и най-вече къщата на Moschino – може да постигне с огромната си сила, трябва да бъде постигнато с чувство за игра, за радост. Благодаря ти, че ми даде ключовете от стаята за игри. Нямам търпение да започнем.“, гласят думите му.