Швеция прие закон, с който хората ще могат по-лесно да променят юридическия си пол. Новите разпоредби променят възрастовата граница от 18 на 16 години, административната процедура и закона, който регулира хирургичните процедури за смяна на пола.

Швеция е първата страна, която през 1972 г. въвежда законова смяна на пола, но процедурата е изключително сложна.

След дълги дебати, 52 години по-късно, шведският парламент прие нови правила, които да я опростят. Решението провокира много спорове и реакции въпреки че редица европейски държави вече са приели закони, които улесняват промяната.

"Намирам за достойно за съжаление, че предложение, което очевидно няма обществена подкрепа, се гласува с такава лекота. Смятам, че това е решение, което трябва да бъде променено възможно най-скоро", заяви Ими Окешон, лидер на партия "Шведски демократи".

Според скорошно проучване едва 22% от шведите са съгласни с промените. В скандинавската страна се наблюдава рязко увеличение на случаите на "полова дисфория". Това е диагноза, при която човек може да изпитва несъответствие между биологичния си пол и пола, с който се идентифицира.

"В Швеция има модерен закон за половата идентичност. Той засяга малцина от нас, но за тези, за които се отнася, това ще бъде напълно нова възможност да водят пълноценен живот", допълни Мухарем Демирок, лидер на Центристката партия.

От 1 юли 2025 година всеки в скандинавската страна, който иска да се подложи на процедурата и е между 16 и 18 години, ще може да го направи само със съгласие на родители, лекар и Националния съвет по здравеопазване и социални грижи.

В бъдеще за желаещите да сменят юридическия си пол ще е достатъчно становище на лекар или психолог, а изискването за диагностика на "полова дисфория" ще бъде премахнато. Отстраняването на репродуктивни органи обаче ще бъде разрешено само след навършване на 23 години без промяна.