Две експлозии на стената на язовир Нова Каховка край Херсон в Украйна, е регистрирал Норвежкият сеизмологичен институт Норсар. Те са станали в 2:35 ч и 2:54 ч украинско време на 6 юни, когато падна бентът.

При първия анализ на наличните данни сеизмолозите заключили, че засечената сеизмична активност с магнитуд между 1 и 2 на мястото в 2:54 ч. е била причинена от експлозия. При повторния анализ по-слаба сеизмична активност на същото място е била открита в 2:35 ч. 

Дълбочината на засечената сеизмична активност е 0 километра, тоест на повърхността. Такава активност е типична за взрив, не за земетресение.

Досега само американците твърдяха, че имат сателитни доказателства за взрив в стената. Сеизмологичните данни на норвежците потвърждават заключението, че виновниците за взрива са руснаците.

След взрива в "Каховка": 30 населени места са наводнени, около 6000 души са евакуирани

Язовирната стена се намира на територията, окупирана от Русия. Тя може да бъде взривена само отвътре, от турбинната зала, достъпът до която се контролира от руснаците.

Язовирната стена е построена през 1956 г., когато Украйна е част от СССР, и според твърдения на тогавашните строители стената е изчислена да издържи ядрен или конвенционален взрив до 5000 килотона при атака отвън. Използването на такива оръжия обаче не е засичано до момента във войната в Украйна нито от руснаците, нито от украинците. Украйна не разполага с ядрени оръжия.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, също заяви в петък, че всички констатации сочат Русия като виновник за разрушението на язовир „Каховка“.

„Язовирът не е бил бомбардиран, а по-скоро саботиран. Тъй като язовирът е в контролираната от Русия територия, саботажът не може да е дело на някой друг", уточни той.