Трима души - двама руснаци и един украинец - бяха осъдени задочно днес в Нидерландия на доживотен затвор за свалянето на малайзийския пътнически самолет в района на конфликта в Източна Украйна през юли 2014 г. Четвъртият подсъдим, руски гражданин, беше оправдан, предадоха световните агенции.

Прокуратурата бе поискала доживотни присъди и за четиримата обвиняеми. Съдът призна за виновни руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко по обвинения в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет. Руснакът Олег Пулатов бе оправдан. Присъдата може да бъде обжалвана в двуседмичен срок.

Смята се, че осъдените са в Русия, която няма да ги екстрадира. Всички 298 души в самолета, изпълнявал редовен пътнически полет от Амстердам до Куала Лумпур, загинаха. Повече от половината от тези хора са били нидерландци, като на борда е имало хора от общо 10 националности.

Според трибунала ракетата е била изстреляна по украински военен самолет. Съдебното решение отчита, че Русия е имала цялостен контрол над сепаратистите в Донбас по това време, предаде БТА.

Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.