По време на посещението си в украинската столица министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Хукстра трябваше да се скрие в бомбоубежище. В Киев се е включила сирена за въздушно нападение, потвърди говорител на министерството. Това се е случило точно преди срещата с кмета на града Виталий Кличко.

Хукстра посети украинската столица заедно с германския си колега Аналена Бербок. Нидерландският министър разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Той заяви, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна и след края на войната с Русия. "Украйна може да разчита на нас, когато дойде време за възстановяване", каза министърът.

Хукстра се срещна и с украинския външен министър Дмитро Кулеба, пред когото пое ангажимент да продължи подкрепата с оръжие, финансови и хуманитарни средства, съобщи информационният сайт NLTimes.

Нидерландският външен министър посети Ирпин - предградие на Киев, пострадало тежко от войната с руснаците. "Разрушените от бомбардировките къщи и сгради илюстрират влиянието, което войната е оказала върху живота на мъжете, жените и децата, които живеят тук", каза той. "Тези действия не могат да останат ненаказани. Нидерландия се ангажира да установи истината и да постигне справедливост."

Освен че се срещна с членовете на украинския кабинет, Хукстра откри официално отново нидерландското посолство в Киев. След избухването на войната дипломатическото представителство се премести в западния град Лвов, а известно време работеше и от Полша.

Хукстра посети Украйна малко преди избухването на войната заедно с министър-председателя Марк Рюте. Нидерландия подкрепя страната в борбата ѝ срещу Русия, като доставя оръжия, наред с други неща. Правителството иска също да помогне за разследването на евентуални военни престъпления.

По-късно тази седмица Рюте ще направи видеообръщение към украинския парламент, както Зеленски се обърна към нидерландския в края на март.