Няколко украински региона съобщиха за спиране на тока. В Киев проблеми с електричеството са регистрирани в поне шест района, пишат украинските медии, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Електричество няма и в Харковска област, отчасти в Днепропетровска област, както и в Полтава и Одеса (там съобщават за авария на електропровода).

Официално причините за толкова мащабно спиране на тока все още не са известни.

От 2022 г. Русия атакува енергийната структура на Украйна, което води до спиране на отоплението и електричеството. В същото време през март тази година ръководителят на националната енергийна компания "Укренерго" Вадим Кудрицки каза, че през пролетта и лятото ситуацията с електроенергията в Украйна ще бъде стабилна.

"През следващите шест месеца ще имаме достатъчно електричество в нашата енергийна система, за да покрием нуждите на потребителите", каза Кудрицки по украинската телевизия. "Украинската енергийна система е част от европейската, което означава, че ще можем да внасяме електричество, ако нямаме достатъчно собствено - и това е много важен фактор за енергийната сигурност на страната".