Гърция връща на работа хилядите здравни работници, отстранени след отказ да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи министърът на здравеопазването Танос Плеврис. Това ще се случи под строг контрол, който ще включва редовни бързи тестове. Подобно на няколко други европейски държави, южната ни съседка въведе COVID мерки по време на пандемията, които изискват персоналът в болниците, лекарските кабинети и домовете за възрастни хора да бъде напълно ваксиниран.

Тази мярка доведе до отстраняването на около 6500 неваксинирани служители от работа и срещна силната съпротива на основния профсъюз на болничните работници.

Най-висшият административен съд на Гърция - Държавният съвет, миналата седмица призова мярката да бъде отменена след жалба, подадена от профсъюза.

"Решението ще бъде изпълнено, въпреки че ви казвам, че смятам, че това е опасно решение за общественото здраве", заяви здравният министър.

Плеврис допълни, че мярката вероятно ще бъде отменена от 1 януари, ако не и по-рано.

По данни на здравното министерство от началото на пандемията в Гърция са регистрирани над 5,3 млн. случая на COVID, като над 34 000 смъртни случая се дължат на вируса.