Израелска атака срещу град Дженин на Западния бряг. Има жертви - както от израелска, така и от палестинска страна. Акцията в най-голямата болница в Ивицата Газа - "Ал Шифа", продължава. Намерени са тленните останки на две жени, които палестинската радикална групировка Хамас беше взела за заложници, при атаката в началото на октомври.

Премиерът Бенямин Нетаняху призна, че Израел не е успял да сведе до минимум цивилните жертви в Газа.

Кадри, разпространени от Ройтерс, показват как група хора, облечени в медицински униформи напускат сграда с вдигнати ръце. От агенцията уточняват, че това действително е един от входовете на местната болница, но не могат да кажат кога е правено видеото. Предполага се, че е в ранните часове на днешния ден. По-рано беше съобщено за атака с дронове над Дженин, както и за съобщения за евакуация на болничното заведение.

В аудио интервю, лекар от болницата "Ал Ахли" в град Газа, обяснява, че се е наложило да я напусне.

"Няма медикаменти за машините за анестезия, на практика там съм безполезен", казва докторът, който и вече се намира в бежанския лагер Нусейрат.

"Беше истински кошмар! Да оставиш 500 ранени, да знаеш, че вече не можеш да направиш нищо за тях... това беше най-мъчителното нещо, което съм правил в живота си!", каза д-р Гасан Абу Сита, евакуирал се е от болницата "Ал Шифа".

Ситуацията около болницата "Ал Шифа" остава неясна. Търсят се варианти за евакуацията на пациенти, но възможностите са ограничени, поясняват от Световната здравна организация. Според последните данни, в здравното заведение, в което акцията на израелската армия продължава, има около 600 пациенти, като поне 27 от тях са в критично състояние.

Намерени са телата на две от заложничките, които Хамас е взел при първата атака срещу Израел. Това са тленните останки на 65-годишната Юдит Вайс и на 19-годишната Ноа Марсиано, която служи в армията.

В подземията на "Ал Шифа" са намерени тунели на Хамас и са държани заложници, твърди Израел.

В интервю за американската телевизия Си Би Ес премиерът Бенямин Нетаняху каза, че страната му не е успяла да сведе до минимум цивилните жертви в Газа.

"Първо, имаме доказателства, че там е имало командири и терористи. Както и хора, които има помагат. С влизането на нашите сили, те са избягали. За това не е имало престрелки. Ние влязохме с екипи и лекари, които говорят арабски, с кувьози. Хамас използваше пациентите в тази болница като жив щит, и на ниво минус две открихме команден и контролен център, комуникационна инфраструктура, оборудване", посочи Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Нетаняху за пореден път заяви, че целта на военната кампания е да унищожи Хамас.