Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и вероятният следващ министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху се договориха в телефонен разговор днес да продължат да работят за подобряване на отношенията между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Отношенията между Турция и Израел охладняха по време на 12-годишното управление на Нетаняху. Сега се очаква той скоро да се върне на власт като ръководител на най-дясното израелско правителство в историята, посочва агенцията.

Връзките между Турция и Израел вече са в процес на подобряване при отиващия си министър-председател Яир Лапид, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк през септември. Това бе първата среща между лидерите на двете страни от 14 години насам, припомня АП.

Отношенията между Турция и Израел по времето на Нетаняху бяха особено хладни, най-вече заради повтарящите се войни срещу движението Хамас в ивицата Газа и заради щурма на израелски военни срещу флотилия за Газа през 2010 г., при който загинаха девет турски активисти.

Ердоган показа готовност за по-топли връзки с Израел, след като Нетаняху беше свален от власт миналата година. Днешният разговор даде сигнал, че отношенията могат да продължат да се подобряват и при управлението на Нетаняху, пише БТА.

От канцеларията на Нетаняху съобщиха, че двамата са се договорили да си сътрудничат и да работят за ,,стартиране на нова ера в отношенията'' между страните. 

Нетаняху е в процес на опити за съставяне на правителство след националните избори по-рано този месец.

От офиса на Ердоган заявиха, че Нетаняху е инициирал обаждането, за да поднесе съболезнованията си за неотдавнашната смъртоносна експлозия в Истанбул. Ердоган заяви, че желае резултатите от изборите в Израел да бъдат "полезни за страната и региона". Според изявлението на неговата канцелария Ердоган е заявил, че Турция и Израел са навлезли в нова ера в отношенията си, отдавайки заслуженото на отиващото си израелско ръководство за сближаването.

През годините на обтегнати отношения Ердоган е бил открит критик на израелската политика спрямо палестинците. На свой ред Израел не одобрява близостта на Турция с Хамас.

Някогашните близки регионални съюзници оттеглиха посланиците си през 2010 г., след като израелските сили щурмуваха флотилия с хуманитарна помощ за палестинците, пътуваща към Газа, която наруши израелската блокада. В резултат на инцидента загинаха девет турски активисти.

След държавното посещение на израелския президент Ицхак Херцог в Турция през март т.г. и други признаци на размразяване, двете страни се споразумяха да си разменят посланици. Те все още имат различни стратегически интереси, включително по въпроса за сдържането на Иран.