Експлозия и пожар в нелегална петролна рафинерия в района на делтата на р. Нигер в Нигерия отне живота на най-малко 37 души, предаде Ройтерс. Сред жертвите има и бременна жена, допълва Асошиейтед прес.

Взривът е избухнал вчера в района на Емохуа, в южния щат Ривър, където нелегалните рафинерии са доста разпространени. Местни жители казват, че броят на жертвите може да нарасне, защото много от труповете са открити обгорели, а десетки хора са ранени.

Полицията потвърди за инцидента, но не даде повече подробности. Местни жители казаха, че повечето от жертвите са работници в нелегалната рафинерия в град Румучолу.

Работниците на обекта са преработвали петрол, взет от пробит тръбопровод, каза местният активист Чима Авади и добави: "Когато взели плячката от пробития петролопровод, те я закарали до място, където готвят. Така е избухнал пожарът". По думите на активиста десетки хора са откарани в болница, предаде БТА.

Експлозиите в местни рафинерии са често явление в богатия на петрол, но затънал в бедност район на делтата на р. Нигер, където повечето петролни инсталации са обект на широко разпространени кражби на петрол, посочва АП.

Снимката е илюстративна!