"Украйна успя досега да си възстанови половината от завзетите от Русия земи и това е голяма победа". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри на страните от пакта в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи украинските войски нанасят значителни поражения на руските сили. Той отбеляза, че тази седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще пристигне в Брюксел за първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на равнището на външните министри.

"Нашата отговорност е да подкрепяме Украйна да освободи възможно най-много земя, да бъде във възможно най-добра позиция, когато и ако започнат преговори", каза още генералният секретар.

Столтенберг посочи, че на двудневната среща ще бъдат обсъдени спешни въпроси, свързани със сигурността. Сред тях той отбеляза войната между Израел и "Хамас", обстановката на Западните Балкани, отношенията с Китай.

"Приветствам това, че споразумението между Израел и "Хамас" доведе до освобождаването на заложници и осигури доставки на допълнителна хуманитарна помощ. Призовавам за удължаване на временното спиране на огъня, това ще донесе необходимото облекчение за хората в Газа и ще доведе до освобождаването на още заложници. Страданието, което наблюдаваме, подчертава необходимостта от трайно политическо решение", заяви Столтенберг.