За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, посветена на обявеното от Русия присъединяване на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Това не води до промяна - това е война на Русия срещу Украйна. Тези земи са Украйна - Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна, както и Крим е Украйна, каза Столтенберг. Украйна има правото да си върне обратно завзетите земи - тя може да се защитава и да продължи за освобождаването на свои земи. Анексирането не води до промяна в това, добави той. Решени сме да продължим подкрепата за самоотбраната на Украйна колкото е необходимо, допълни генералният секретар.

Днешните събития не променят решимостта ни да подкрепяме Украйна. НАТО не е част от конфликта, ние сме отбранителен съюз. Единни сме в защитата на всяка педя от алианса, посочи той.

Столтенберг нарече събитията от днешния ден "опит за присъединяване" на украинска земя към Русия. Той поясни, че бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи. Ако Русия спре, ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като суверенен европейски народ. В наш интерес е Путин да не побеждава, защото обратното значи, че авторитарните режими могат да предприемат подобни действия, а това е опасно за целия свят, добави генералният секретар.

Той определи като "ядрено изнудване" това, че Путин заплашва с употребата на атомна бомба. Думите на Путин са опасни и безотговорни, заяви Столтенберг. Внимателно наблюдаваме действията на Русия. Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното прекратяване. Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да се спечели, затова не трябва да се води. Много ясно е заявено на Русия, че ще има много тежки последици в случай не използване на ядрено оръжие. Досега не сме забелязали промяна при руските ядрени сили, обобщи генералният секретар.

Столтенберг отбеляза, че днес Русия е "присъединила" украински земи, равни по площ на Португалия. Това е най-голямото насилствено присвояване на земи в Европа след Втората световна война, добави той. Столтенберг повтори становището на НАТО, че това присъединяване не се признава и няма да бъде признато от алианса, защото е в пълно нарушение на международното право. НАТО призовава всички страни да отхвърлят анексията, допълни той.

По повод заявленията на украинския президент Володимир Зеленски за "бърза процедура" по приемането на страната му в НАТО Столтенберг уточни, че всяка европейска демокрация има право да поиска да се присъедини към алианса. Уважаваме това право, а решението се взима единодушно от страните от пакта, поясни той. По неговите думи първостепенната цел е да се предостави помощ за Украйна.

Според Столтенберг съществуват заплахи за страните от НАТО. Той допълни, че пактът участва в разследването на пробойните по газопровода "Северен поток".