НАТО призова днес Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като правителството му нахлу със сила в общински сгради, за да въведе новоизбраните кметовете в населената предимно със сърби северна част на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Възникналите в резултат на това сблъсъци между косовската полиция и протестиращи, които се противопоставят на етническите албански кметове, накараха Сърбия да постави армията си в пълна бойна готовност и да придвижи части по-близо до границата.

Призоваваме институциите в Косово да деескалират незабавно напрежението и апелираме към всички страни да решат ситуацията чрез диалог", написа в Туитър говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

Тя каза, че КейФОР, 3800-членната мироопазващи мисия в Косово, ще остане бдителна.

В град Звечан в Северно Косово органите на реда употребиха сълзотворен газ вчера, за да разпръснат множеството пред сградата на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в длъжност след местни избори, които сърбите бойкотираха.

Сърбите в северната част на Косово не приемат обявената през 2008 г. независимост от Сърбия и все още виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90 процента от населението на Косово, а сърбите са мнозинство само в северната част.