В Брюксел днес и утре заседават министрите на отбраната от НАТО. Очаква се утре да одобрят план, според който НАТО ще поеме ръководството на военната помощ и обучение за Украйна. До сега помощта се координираше от Контактната група за помощ за Украйна, известна като групата "Рамщайн", която се ръководеше от САЩ.

В рамките на форума в Брюксел се провежда и срещата на групата за ядрено планиране в НАТО. На нея се обсъждат възможностите за адаптиране на ядрения арсенал на Алианса към заплахите за сигурността. Военните министри обсъждат и зачестилите случаи на саботаж, разпространяване на дезинформация и кибератаки срещу страни от пакта. В срещата участва и украинският министър на отбраната. България е представена от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

“Министър Умеров ни запозна с последните развития на бойното поле и най-належащите нужди на Украйна. Забавянето на нашата подкрепа имаше сериозни последици и ние не трябва да допускаме това да се случи отново. Добрата новина е, че съюзниците увеличават помощта си, но Украйна има нужда от предвидима и дългосрочна подкрепа. Утре очаквам министрите да одобрят плана на НАТО за военна помощ и обучение за Украйна. Повече от 99 процента от цялата военна помощ за Украйна е предоставена от съюзниците от НАТО, затова има смисъл НАТО да играе по-голяма роля в тези усилия”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, предаде БНТ.