НАТО е в готовност да увеличи силите си в Косово, ако напрежението сред сръбското малцинство се разпали отново с наближаването на крайния срок за изискваната от правителството смяна на регистрацията на автомобилите, заяви първият заместник-командир на мироопазващата мисия на алианса (КейФОР), цитиран от Ройтерс.

"Ние сме бдителни и готови да реагираме ..., ако има увеличение на напрежението, но също така може да привлечем резервни сили..., които можем да извикаме в кратък срок", заяви бригаден генерал Лука Пиперни пред журналисти в щаба на КейФОР в столицата Прищина.

Бунтът сред косовските сърби във връзка с изискването да използват издадени от Косово регистрационни табели за автомобилите си засили опасенията за възможен конфликт между Косово и Сърбия над две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да сложи край на репресиите над албанското мнозинство в Косово, отбелязва агенцията.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилие между етническите албанци и сърби.