Китайски изтребители пресичат Тайванския проток. На този фон председателят на Камарата на представителите на САЩ Пелоси кацна в Тайван.

Американският самолет Boeing C-40C, превозващ председателя на Камарата на представителите, кацна във вторник на летище Сонгшан в Тайпе в Тайван, докато напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да нараства.

Според съобщения от китайските държавни медии, изтребители Су-35 на страната са пресекли Тайванския пролив, докато самолетът на Пелоси е кацал в Тайпе. Междувременно Пелоси беше видяна да влиза безопасно в помещенията на летището с екипажа си.

С това посещение Пелоси стана първият лидер на Камарата на представителите от 1997 г. насам, който посещава Тайван от 1997 г.

Пелоси беше на обиколка в Азия, която включва обявени посещения в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония.

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова собственост и говорител на външното министерство каза по-рано тази седмица, че всяко посещение на Пелоси би било "груба намеса във вътрешните работи на Китай", като същевременно предупреди, че "Китайската народна освободителна армия никога няма да седи със скръстени ръце", напомня Ройтерс.