Нанси Пелоси напусна Тайван след по-малко от 20 часа престой на острова. Макар и кратко, посещението на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес бе определено като историческо и предизвика недоволството на Китай и други държави, подкрепящи комунистическия режим в страната.

Пекин отговори на визитата със заплахи и обявяване на военни учения, предаде Франс прес.

82-годишната Пелоси поздрави официалните представители на летище "Съншан" в Тайпе, преди да се качи на борда на американски военен самолет, който излетя в 18:00 ч. местно време. Това се вижда на излъчени на живо телевизионни кадри. Пелоси, заедно с още петима представители на Конгреса, се отправят към Южна Корея, следващата спирка от азиатската ѝ обиколка, която включва също Сингапур, Малайзия и Япония.

В Тайван председателката на долната камара на САЩ заяви, че нейната делегация е солидарна със самоуправляващия се остров, към който Китай има претенции и настоявания, че той трябва да е под контрола на Пекин.

След пристигането на Пелоси Китай започна военни учения и нарече визита ѝ провокация, която нарушава неговия суверенитет.